Hoppa till sidans innehåll

Skidstadion förberedd inför vintern

01 NOV 2020 22:43
Ett intensivt arbete har pågått under hösten för att utveckla skidstadion vid Tallbacken. Kapaciteten för snötillverkning på Bordsjö-spåren har ökats genom investering i ytterligare en snölans.
  • Uppdaterad: 01 NOV 2020 22:43

Bildtext: Ny snölans har levererats till Bordsjö-spåren. Det betyder att det nu finns två lansar och en större snökanon.

Ni som passerat vid Tallbacken och ut på spåren har inte kunnat undgå att se förvandlingen. En stor yta har planerats ut och färdigställts för snötillverkning. Nu täcks hela ytan av flis. Dammen med vatten för snötillverkning har tömts, rensats och återfyllts, och en ny extra hög belysningsstolpe har kommit på plats.

Resultat av veteranernas idoga arbete
Det mesta av arbetet har utförts av SOK Anebys veterangäng som samlas varje måndagsförmiddag och arbetar med underhåll och utveckling av anläggningen.

sprut
En rejält stor sprutplats för snö, där det också blir utrymme för skidlekplats, har iordningställts mellan tennisbanorna och garagen.

På sprutplatsen ska det i vinter också bli utrymme för en riktig skidlekplats när snön kan sprutas i stora högar, utan att eventuell vind ska dra med sig snön utanför spårområdet. Här kan högar med snö produceras vid kyla.

Monstermaskin tuggade flis
SOK Aneby har under hösten fått hjälp av Ingarps Trävaror med en rejäl hög med timmer, angripit av granbarkborre. Granbarkborreangreppen spelar ingen roll, då timret skulle användas för flisning. Med en riktig monstermaskin på plats tuggades timmerhögen snabbt sönder till flis. På mindre en än halvtimma var hela högen söndertuggad. En mäktig upplevelse för de SOKA-ledare som fanns på plats för att följa flisningen.

flis
Här tuggas virket ner till flis.

Dammen rengjord från löv och slam
Vattendammen som byggdes för några år sedan har också fått sig en genomgång inför vintern. Hela dammen tömdes tidigare i höstas på vatten och sedan rensades botten från löv, grenar och slam. Allt för att optimera sugkraften hos pumparna inför vintern.

slam1
Slamtömningsbilen sög upp allt bottensediment, för att rensa dammen.

slam2
Dammen tömd på vatten tidigare i höstas. Nu är den välfylld igen, redo att leverera till snökanon och lansar.

Nu är dammen på nytt fylld med vatten. Regnvattnet från nya fotbollshallen går rakt ner i dammen och på det sättet har den fyllts snabbt i takt med att det regnat under hösten. Regnvattnet tas tillvara och dammen är ett utmärkt flöde i kretsloppet, eftersom den också används av Aneby SK för bevattning av fotbollsplaner sommarhalvåret.

lyse
Arbete på hög höjd. Bo Henriksson räds inte att hissas upp och montera beslysningsarmaturen på den nya strålkastarstolpen som kommit till vid skidstadion. Nu blir det avsevärt bättre ljus vid arrangemang i vinter.

Nytt ljus över skidstadion
I anslutning till målvagnen vid skidstadion har det också kommit upp en högre mast för belysning. Nu finns det möjlighet att dra på med extra strålkastare i samband med tävlingsarrangemang, men också vid träningskvällarna.

Redo för kyla, snö och snötillverkning
Nu kan vintern komma. Så snart det blir en riktig köldperiod med ett antal dygn med stadig kyla, är det dags att börja snötillverkningen. Ännu bättre är det naturligtvis om det kommer rejäla snöfall, för då blir det inte bara konstsnöslingan, utan hela spårsystemet som kan nyttjas.

Utbildning söndag 15 nov kl 14.00
Just nu är det bara lite smådetaljer som ska fixas runt el- och vattenanslutningar i skotergaraget, sedan är allt klart inför vintern.

Till söndag 15 nov är det planerat att allt ska vara klart. Då blir det några timmars utbildning för alla som kan tänka sig att hjälpa till med snöproduktion i vinter. Av säkerhetsskäl vill vi att det ska vara bemannat i stugan under all spruttid. Det betyder att det behövs ett rejält antal timmar med frivilliginsatser.

Anmälan till utbildningen: Kontakta Thomas Johansson

Skribent: Ola Gustafsson
Epost: This is a mailto link

Huvudsponsor:

ICA

 

lekpl

bordsjö

Attends

 

 

Postadress:
SOK Aneby - Orientering
Jularpsvägen 6
57831 Aneby

Kontakt:
Tel: 0705346872
E-post: This is a mailto link

Se all info