Hoppa till sidans innehåll

Härligt läger i Åsens by

2018-04-08 20:04
Korvgrillning och bakning. Tävling i Mästarnas Mästare-grenar och naturligtvis några orienteringsövningar. Så såg det ut när SOK Anebys ungdomar samlades i helgen.
  • Uppdaterad: 2018-04-09 09:10

Lördag-söndag 7-8 april har SOK Aneby haft upptaktsläger med orienteringsungdomarna mellan 8-13 år. Ett härligt gäng har varit samlade med övernattning på Åsens by.

Och här bjöds det verkligen också på kulturhistoria. På lördagskvällen fick lägret besök av kolargubben, SOK Anebys nestor Tore Johansson, som vid grillningen vid timmerstugorna berättade om hur det fungerar att göra och sköta en kolmila.

Lägret inleddes med en orienteringsbana i Hullaryd, till stor del med snöpulsning, men ändå bra att hitta rätt med kartläsningen.

bakning
Full koncentration vid bakningen, från vänster Terése Andersson, Lisa Ekegren, David Dacke, Isabella Stenberg och Jonah Ander.

Väl framme i Åsens by blev det skattjakt i två lag och med hjälp av skattkartan hittades skatter i stenrösen och husgrunder. Till slut hade båda lagen fått ihop till ingredienser och redskap för att baka kladdkaka.

Hurrade för tioåringen
Kladdkakan togs sedan med timmerstugorna. Där smakade det bra som efterrätt efter grillkorv med bröd. Dessutom ersatte kladdkakan födelsedagstårtan för Linn Hallgren. Hon hyllades på sin tioårsdag med rungande hurrarop så taket i timmerstugan bågnade.

Tore Johansson, 84, skötte eldning och Peter Strömgren var grillmästare.

kolaren
Här bygger kolaren Tore en kolmila i miniatyr för att åskådliggöra hur det går till.

Sedan övergick Tore till att bli kolare för hela slanten. Han berättade om hur man bygger upp en kolmila, hur man eldar, passar, bankar ihop den och till slut får resultatet i perfekt grillkol. Intresset bland barnen var stort och frågorna var många. Ett kul och lärorikt inslag om den svenska historien.

Söndagsförmiddagen ägnades åt femkamp med klassiska grenar som 90 grader, hänga rakt ner, bygga pyramid (här med hjälp av snö), men också med nya grenar som stenrösebalansgång. Nedan kan ni se ett antal bilder från dagen. Totalt sett blev det en riktigt lyckad helg.

grader
Linn Hallgren och Klara Johansson kämpar i 90 grader.

Lina
Lina Persson är stark i att hänga i trädgrenen.

Moa
Kämpigt för Moa Fagerström att hänga kvar i grenen.

snö
Bygga upp ett snötorn är inte så lätt, men Jonah Ander var en fena på att få till det. I bakgrunden Moa Fagerström.

Terese
För Terése Andersson blev det att hänga högt upp i luften. Men det klarade hon bra.

stenröset
Hela gänget samlat innan hemresan, från vänster  Ola Gustafsson, Maia Fagerström, Lina Persson, Linn Hallgren, Terése Andersson, Klara Johansson, Peter Strömgren, Jonah Ander och Moa Fagerström. Bakom kamerna Helena Andersson. Några deltagare, Lisa Ekegren, David Dacke och Isabella Stenberg, samt ledaren Henrik Johansson, hade åkt hem tidigare av olika skäl.

Skribent: Ola Gustafsson
Epost: This is a mailto link

Anebyklassikern

 

 

Huvudsponsor:

ICA-Supermarket_huvudsponsor_190x49

 

Samarbetspartner:

Samarbetspartners

 

Postadress:
SOK Aneby - Orientering
Jularpsvägen 6
57831 Aneby

Kontakt:
Tel: 0380-41010
E-post: This is a mailto link

Se all info